Ik vind huiswerk plannen in de agenda stom. Maar zo is het best handig!

Sinds de voorjaarsvakantie werkt gedragsspecialist Jolanda Verboom van 12Fly met een paar groep 8 leerlingen uit Alblasserdam aan hun 21st century skills. De kids leren plannen en organiseren, samenwerken, het verkrijgen van sociale vaardigheden en omgaan met de laptop.
 

Maar ook leren zij wat maatschappelijke betrokkenheid is. “Wat kunnen wij voor anderen betekenen”. Ze gaan daar ook echt mee aan de slag. Alles om schooluitval en terugzakken naar een lager niveau te voorkomen als ze na de zomervakantie naar de middelbare school gaan.

Een kleinschalig project dat wij als Vrienden van De Twijn hebben geïnitieerd en heel graag ondersteunen. Al ruim zeven jaar helpen wij Chr. IKC De Twijn om waardevolle extra’s aan de leerlingen te geven. En sinds een paar jaar steunen wij ook kleinschalige projecten voor kinderen in Alblasserdam die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zoals dit project.

Na de voorjaarsvakantie is Jolanda gestart met acht kinderen, verdeeld over twee groepjes van vier.

In het begin was het even wennen, maar inmiddels zijn ze helemaal op hun gemak en doen lekker mee. Ze zijn enthousiast en werken goed samen. Elk kind levert een bijdrage die hem of haar past. Zo komt elk kind tot zijn recht binnen het groepje. Met elkaar werken ze aan het eindproduct. Ze hebben er nu al zin in om dat aan hun ouders en leerkrachten te laten zien.

Reacties van kinderen:

• “Zo, dit is echt leuk. Volgende week kom ik weer.” (Na eerste middag)
• “Gaan we dat maar één keer doen? Ik wil dat wel een paar keer achter elkaar doen!” (Over de maatschappelijke activiteit)
• “Oh, dat wist ik niet. Ik leer hier best wel iets!”
• “Ik vind huiswerk plannen in de agenda stom, maar zo is het best handig.”
• “Reflecteren is dus van achteren kijken!”
• “Ik vind dat we goed samenwerken. Als ik iets zeg, doet hij het gelijk.”
• Hard lachend: “Ja, jij kunt van mij ook iets leren!” (Jongen tegen Jolanda nadat hij iets op de computer deed wat Jolanda niet lukte)
• “Kunnen we dit niet een paar keer in de week doen. Het is zo leuk!”

Ouders laten weten dat hun kind het echt leuk vindt om met de anderen en Jolanda bezig te zijn. En ook van de scholen komen enthousiaste reacties. Zo geeft de leerkracht van de Beukelmanschool aan dat hij merkt dat de kinderen met plezier gaan en zich belangrijk voelen. Ook het Nokkenwiel is blij met deze mogelijkheid: “Fijn dat de mogelijkheid er was om voor een aantal kinderen iets extra’s te bieden in verband met de overstap naar VO.”

Het is super dat Jolanda, die ook lid is van de businessclub van de stichting (Businessclub De Twijn), dit doet. Want Jolanda is als geen ander geschikt om dit 21st century skills traject te begeleiden. Zij zet zich voor meer dan 100% in!

Wil je meer weten over 12Fly, Vrienden van De Twijn of Businessclub De Twijn?
Kijk dan op: www.12fly.nl – www.vriendenvandetwijn.nl – www.bcdetwijn.nl.